ابتدا در این مقاله با استفاده از ترکیب عبارت مولتی متر و دیجیتال به معرفی مختصری از این تجهیز میپردازیم.
عبارت دیجیتال خود بیانگر وجود کنتور دارای نمایشگر کریستالی دیجیتال یا مایع است. در حالی که کلمه مولتی متر نشان می دهد که این دستگاه می تواند برای اندازه گیری های بیش از یک پارامتر استفاده شده و به بیان دیگر چند منظوره باشد. یک مولتی متر دیجیتالی معمولی شامل سوئیچ انتخاب، صفحه نمایش، درگاهها و پراب به عنوان قسمتهای اصلی آن است. در مولتی متر دیجیتال – multimeter ، پروب ها توسط درگاه هایی به خود تجهیز متصل اند که به صورت پرتابل قابلیت جابجایی و اندازه گیری پارامتر مورد نظر ما را دارند. به هنگام اندازه گیری باید اطمینان حاصل شود که سوئیچ انتخاب در موقعیتی مناسب برای انجام فرآیند قرار دارد.
پس از انجام این کار، مولتی متر مقدار پارامتر مورد تجزیه و تحلیل را نشان می دهد. معمولاً از مولتی متر دیجیتال برای اندازه گیری سه پارامتر مهم یعنی جریان، ولتاژ و مقاومت استفاده می شود. جدای از اینها، آنها همچنین می توانند برای انجام توابع خاص مانند بررسی دیود، اندازهگیری ظرفیت، ترانزیستور hFE یا افزایش جریان DC، اندازه گیری فرکانس و بررسی پیوستگی مورد استفاده قرار گیرند.
در این جا، شرحی کوتاه در مورد کاربردهای متداول مولتی متر که برای اندازه گیری جریان، ولتاژ و مقاومت به همراه بررسی های دیود و پیوستگی ارائه می شود، میدهیم.
بیشتر بخوانید: تعمیر اینورتر های صنعتی و خانگی
اندازهگیری جریان با مولتی متر
در این بخش، مولتی متر دیجیتال رفتار یک آمپرمتر را برای اندازه گیری جریان تقلید می کند. برای انجام این کار، پروب قرمز مولتی متر را در یکی از پریزهای اندازه گیری جریان قرار دهید.
- mA (برای اندازه گیری سطح پایین جریان)
- A20 (برای اندازه گیری جریان بزرگتر)
کنتور را در امتداد خطی که جریان آن اندازه گیری می شود وصل کنید (چیزی جز اتصال سری). در مرحله بعدی یک محدوده تقریبی تنظیم کنید که انتظار داریم جریان در آن قسمت باشد. در این حالت اگر منبع تغذیه را روشن کنیم، مقدار جریان مدار نشان داده میشود.
اندازهگیری ولتاژ با مولتی متر
زمانی که مولتی متر را برای اندازه گیری ولتاژ تنظیم کنیم این ابزار مانند ولت متر عمل می کند. برای شروع، باید پروب های قرمز و سیاه مولتی متر را به ترتیب به سوکت های “V” و “COM” وارد کنیم. سپس ما باید محدوده مورد انتظار ولتاژ و AC یا DC بودن آن را مشخص کنیم. پس از انجام این کار مولتی متر مقدار ولتاژ را می خواند.
بیشتر بخوانید: تعمیر مولتی متر
اندازهگیری مقاومت با مولتی متر
در این حالت هم به مانند قبل، پس از پیکربندی مولتی متر به حالت اندازه گیری مقاومت، تجهیز مانند یک اهم متر عمل کند. در اینجا پروب های قرمز و سیاه مولتی متر به ترتیب در سوکت های مشخص شده “V” و “COM” وارد می شوند، در حالی که سوئیچ انتخاب در محدوده مورد انتظار در منطقه اهم سنج تنظیم شده است. سپس دو سر دیگر باید به مؤلفه ای که میخواهیم مقاومت آن مشخص است متصل شوند. با انجام این کار، در نمایشگر مولتی متر میتوانیم مقدار مقاومت را بخوانیم.
ھنگام خواندن مقدار مقاومت به نكات زیر توجه كنید:
- در مولتی متر ۳ حرف اختصاری وجود دارد که عبارتند از m , K , M
- m معنای میلی است یعنی عدد نمایش داده شده باید در ۰/۰۰۱ ضرب شود.
- K به معنای کیلو است یعنی عدد نمایش داده شده باید در ۱۰۰۰ ضرب شود.
- M به معنای مگا است یعنی عدد نمایش داده شده باید در ۱۰۰۰۰۰۰ ضرب شود.
بررسی دیود با مولتی متر دیجیتال
برای این مورد، اتصال پروب ها را دقیقا به روش اندازه گیری ولتاژ صورت میدهیم و سوئیچ انتخاب را به سمت موقعیت بررسی دیود میچرخانیم. حال دوشاخه قرمز مولتی متر را به انتهای مثبت دیود وصل کرده و دو شاخه منفی آن را به ترمینال منفی دیود متصل میکنیم، سپس باید در مولتی مقادیر اندازه گیری شده را با میزان کم بدست آوریم.
از طرف دیگر، اگر برعکس عمل کنیم یعنی دوشاخه قرمز را به ترمینال منفی دیود و سیاه به ترمینال مثبت وصل کنیم، باید مقدایر اندازه گیری بالایی کسب کنیم. اگر خوانش های به دست آمده مطابق انتظار ما باشد، می گویم دیود به درستی کار می کند.
بررسی پیوستگی با مولتی متر دیجیتال
این فرآیند به منظور آن صورت میگیرد تا بدانیم که بین مسیر دو نقطه از مدار مقاومت وجود دارد یا خیر ( بررسی وجود اتصالی در مدار). برای انجام این کار، پروب ها را مجددا مشابه حالت اندازه گیری ولتاژ به داخل سوکت ها وارد میکنیم و سوییچ را به سمت حالت بررسی پیوستگی قرار میدهیم. سپس نقاطی که باید مورد آزمایش قرار گیرند، به محور پروب ها لمس می شوند. حال اگر مولتی متر صدای اخطار بوق مانندی از خود ساطع کرد به این معنی است که مدار اتصالی کرده یا در غیر این صورت می توان مقاومت بین آنها را از روی صفحه نمایش خواند.