پی ال سی (PLC)
پی ال سی (PLC)
PLC چیست؟ و چه کاربردی دارد؟ پی ال سی (PLC) در لاتین مخفف Programmable Logic Controller ، به معنای کنترلکننده واقعی و قابل برنامهریزی است. این قطعه کامپیوتری میتواند فرایندهای صنعتی را اتوماتیک کند. اما چگونه؟
برای دستیابی به اطلاعات بیشتر دراینباره، پیشنهاد میكنیم تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید.
پی ال سی، مهمترین قطعه در دنیای تجهیزات اتوماسیون صنعتی
در پاسخ به سوال پی ال سی چیست؟ باید بگوییم این کامپیوتر دیجیتال صنعتی جهت کنترل فرآیندهایی همچون خطوط مونتاژ، تجهیزات روباتیک و هرگونه فعالیتی که نیاز به کنترل دقیق دارد، طراحی شده است.
PLC مهمترین قطعه در میان تجهیزات اتوماسیون است. تجهیزات اتوماسیون صنعتی، برای به کنترل درآوردن آسان ماشینآلات صنعتی و سازماندهی روند تولید محصول در انبوهی از صنایع مخابرات، حملونقل، آهنآلات و بافندگی کاربرد دارد.
کاربرد PLC چیست؟
این تکنولوژی از زمانی که پا به عرصه گذاشت تا امروز، در صنایع و زندگی روزمره انسانها بهجهت کمک به عملیات تولید، کنترل و مانیتورینگ دیده میشود. در ادامه لیست مختصری از کاربردهای آن را نوشتهایم.
- سیستم توربین بادی
- نیروگاه نفت و گاز
- صنعت فولاد و مصالح ساختمانی
- صنعت خودرو
- صنایع شیمیایی
پی.ال.سیها بهجز صنایع مختلف، در اجرای عملکرد صحیح بسیاری از تجهیزات اتوماسیون صنعتی نقش دارند. در 2 عنوان بعد، شرح مثالهایی از این ادعا را میخوانید.
کاربرد PLC در الکتروموتورها
اگر در فعالیتهای صنعتی نقش داشته باشید، مسلما نام این وسیله را شنیده و با کارکردهای آن آشنایی دارید. الکتروموتور قادر است انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل کند.
اما یکی از شروط راهاندازی این سیستم اتوماسیون، بهکارگیری PLC است. درواقع موتورها جهت چرخش (ساعتگرد و پادساعتگرد) نیاز به برنامه، انرژی و سرعتبخشی از طرف پی ال سیها دارند.
HMI چیست؟
کنترل اینورتر با PLC
اینورترها، تجهیزاتی هستند که در تبدیل جریان مستقیم به جریان متناوب نقش دارند. مهمترین کاربرد این تجهیزات در تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر خلاصه میشود.
در این راستا میتوان گفت PLC مغز اینورتر است. یعنی برنامهریزی دستگاه، تنظیم سرعت و جهت با استفاده از PLC امکانپذیر است. به این شکل که مدار اینورتر سیگنالهای ورودی را از این قطعه گرفته و برحسب دادههای آن، جریان را افزایش یا کاهش میدهد.
طرز کار PLC چگونه است؟
در راستای پاسخ به سوال PLC چیست؟ اجازه دهید از نحوه عملکرد آن نیز برایتان بگوییم. کارکرد این دستگاه شامل 4 مرحله اصلی است که در یک حلقه بهطور مداوم تکرار میشوند. این مراحل به شرح زیر هستند.
- اسکن ورودی: بررسی وضعیت دستگاههای متصل به پی.ال.سی
- اسکن برنامه: اجرای برنامههای ایجادشده توسط کاربر
- اسکن خروجی: انرژیدهی یا قطع انرژی دستگاههای خروجی متصل به پی.ال.سی
- آمادهسازی: برقراری ارتباط با وسایل برنامهنویسی و عیبیابی داخلی
اجزای PLC چیست؟
پی ال سیها متشکل از بخشهای مختلفی هستند که وجود هریک برای عملکرد صحیح این قطعه کامپیوتری ضروری است. مهمترین اجزای این مدار فرمان در ساختمان داخلی، عبارتاند از:
- CPU (واحد پردازش مرکزی)
- منبع تغذیه
- واحد ورودی
- واحد خروجی
- ماژول ارتباط پردازش
- واحد برنامهریزی
- شاسی یا بدنه
اهمیت استفاده از PLC در صنایع
اگر با اتوماسیون صنعتی سروکار داشته باشید، مسلما بارها نام PLC را شنیدهاید. درحقیقت بهبود عملکرد صنایع و افزایش دقت و سرعت فرایندها، از مهمترین مزایای PLC است.
وجود این قطعه موجب کاهش خطای انسانی و افزایش دقت وپایداری شده و درنهایت عملكرد سیستمهای صنعتی بهشکل بهینهای بهبود پیدا کرده است. لیستی که در ادامه بیان کردهایم، اهمیت این قطعه را در دنیای صنعت بازگو میکند.
- انعطافپذیری بالای پی.ال.سی در برنامهنویسی
- اتصال آسان آن به کامپیوتر با استفاده از پروتکلهای ارتباطی استاندارد
- افزایش دقت سیستمهای اتوماسیون
- سرعت عمل بالای پی.ال.سی
- قیمت بهصرفه نسبت به سایر فناوریهای اتوماسیون
تفاوت کامپیوتر و PLC چیست؟
PLC و کامپیوترها (PC) معماری یکسانی دارند اما در برخی بخشها، عملکرد آنها متفاوت است. بهطور مثال دستگاههای ورودی رایانه، صفحه کلید و ماوس است؛ درحالیکه ورودی PLC، سوئیچ و حسگرهای متصل به ماژولها هستند.
بهرهبرداری از کامپیوترها باید در فضایی تمیز و مجهز به تهویه مطبوع صورت بگیرد اما پی ال سی، میتواند هرگونه شرایط جوی نامساعد را در محیطهای صنعتی تحمل کند.
حافظه PLC چیست؟
پی.ال.سیها مانند هر تکنولوژی دیگری از یک بخش مهم و بزرگ به نام حافظه تشکیل شده که این بخش شامل زیرمجموعههای متعدد دیگری است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
- بارگیری حافظه: ذخیره هرگونه اطلاعات دانلودی از رایانه شخصی
- حافظه بارگذاری داخلی: به منظور پیشگیری از از بینرفتن اطلاعات درصورت قطع برق
- حافظه بارگذاری خارجی: سی.پی.یوی PLC بدون این حافظه، کارایی ندارد. این قسمت بهصورت جداگانه خریداری میشود.
- حافظه سیستم: موظف به ذخیره بخش آدرسدهی برنامه PLC، مانند ورودیها، خروجیها، تایمر و شمارندهها
- حافظه نگهدارنده: دارای قابلیت ذخیره همیشگی دادهها. این بخش هرگز تحتتاثیر قطع برق، اطلاعات ذخیرهشده در خود را از دست نمیدهد.
برندهای معروف سازنده PLC
اگر به اقتضای نیازهای شغلی خود، به خرید PLC میاندیشید، بهتر است بدانید که این تجهیزات کامپیوتری در انواع مختلفی وجود دارند و بسته به نوع برند، ممکن است قابلیتهای متفاوتی را در اختیار کاربر قرار دهند.
زیمنس، نام یک شرکت آلمانی است که در سال 1847 تاسیس شد و به تولید تجهیزات PLC پرداخت و در حال حاضر یک برند معروف در تولید این محصولات به شمار میرود.
PLC زیمنس در انواع بسیاری وجود دارد و بهطور کلی اکثریت آنها در سیستمهای کنترلی و اتوماسیونهای صنعتی بسیاری از شرکتهای خودروسازی، پلاستیک، صنایع غذایی، ذوب فلزات و صنایع شیمیایی کاربرد دارد. تقریبا همه مهندسان و صنعتگران با این برند و پس.ال.سیهای آن آشنایی دارند.
از دیگر برندهای سازنده PLC، میتوان به Allen Bradley (یک شرکت آمریکایی)، ABB (ادغام 2 شرکت سوئد و سوئیس)، Delta (شرکت تایوانی)، Omron (شرکت ژاپنی) و Kinco (شرکت چینی) اشاره کرد.
جمعبندی
با توجه به اطلاعاتی که در پاسخ به سوال PLC چیست؟ دریافت کردید، قطعا دانستید که این قطعات کامپیوتر مانند، با هدف اتوماتیکسازی فرایندهای صنعتی طراحی و راهاندازی شد.
اگر شما مخاطبان عزیز نیاز به خرید این وسیله و سایر تجهیزات اتوماسیون دارید، گروه بازرگانی صنعتی درخشش الکتریک با نیمقرن سابقه درخشان در اختیار شماست تا پاسخگوی نیاز شما به تجهیزات اندازهگیری، روشنایی، نورپردازی و برق صنعتی باشد.
021-74208000 ( 30 خط داخلی) :اطلاعات تماس