ژنراتورهای الکتریکی ماشینهای مستقلی هستند که در صورت عدم دسترسی به شبکه محلی، برق را تأمین می کنند. از ژنراتور الکتریکی معمولاً جهت تهیه برق پشتیبان برای تأسیسات، مشاغل یا خانه ها در حین قطع برق استفاده می شود. این تجهیزات توانایی این را دارند تا در مناطقی که یک شبکه الکتریکی محلی در دسترس نیست یا دسترسی به آن دشوار است به عنوان منبع اصلی تامین انرژی الکتریکی مبدل شوند. مانند: عملیات معدنکاری و کشاورزی.
خریدن ژنراتور برای هر نوع نیازی ممکن است. بعضی از ژنراتورهای الکتریکی دستگاه های قابل حمل و کوچک هستند که برای کمپینگ یا سرگرمی استفاده می شوند تا بتوانند مقادیر کمی از انرژی را فقط برای چند دستگاه فراهم کنند. برخی دیگر ازین نوع تاسیسات دائمی هستند و می توانند انرژی یک خانه کامل را تأمین کنند. ژنراتورهای صنعتی حتی قدرتمندتر هستند و قادر به حفظ قدرت کامل در تأسیسات تولیدی، بیمارستان ها و مجتمع های اداری هستند.
از انواع ژنراتور میتوان به ژنراتورهای دیزلی، ژنراتورهای گازی، ژنراتور پروپان و ژنراتورهای دو گانه سوز اشاره کرد. در ادامه این مقاله، ما نحوه کار، راه اندازی و نگهداری این تجهیزات میپردازیم.
ژنراتور الکتریکی چگونه برق تولید میکنند؟
ژنراتورهای الکتریکی در واقع به خودی خود برق تولید نمیکنند. آنها انرژی مکانیکی یا شیمیایی را به انرژی الکتریکی تبدیل می کنند که این کار را با گرفتن انرژی حرکتی الکترون و تبدیل مجدد آن به انرژی الکتریکی انجام میدهند. ژنراتور در اصل همان الکتروموتور است که معکوس کار می کند.
بعضی از ژنراتورهای الکتریکی با انتقال نیرو ایجاد شده توسط توربین های تبدیل آب به برق، انرژی عظیمی را تأمین می کنند. این در حالی است که، انواع مسكونی و تجاری این تجهیزات بسیار كوچك هستند و به منابع سوختی سنتی تری مانند دیزل، گاز طبیعی و پروپان متكی اند تا بتوانند نیروی مکانیکی ایجاد كنند كه سپس وارد مدار شده و جریان الکتریسیته القا كند. ژنراتورها هنگامی که یک جریان الکتریکی را برقرار کنند، از طریق سیم های مسی هدایت می شود تا ماشین های متصل به آن، دستگاه ها یا کل سیستم های الکتریکی را به توان دهی کنند.
ژنراتورهای مدرن را می توان به اصل القای الکترومغناطیسی مایکل فارادی نسبت داد. فارادی کشف کرد که وقتی یک هادی در یک میدان مغناطیسی حرکت می کند، می توان بارهای الکتریکی ایجاد کرد و یک شریان حاوی جریان الکتریکی ایجاد کرد. در ابتدایی ترین شکل، یک ژنراتور الکتریکی چیزی غیر از یک الکترومغناطیس نیست (سیم در حال حرکت در نزدیکی یک آهنربا برای هدایت جریان برق) که شباهت بسیاری به چگونگی فشار پمپ به آب از طریق لوله دارد.
ژنراتورهای الکتریکی مصرف کننده چه سوخت هایی هستند؟
ژنراتورهای امروزی از بسیاری از انواع سوخت ها برای تولید انرژی الکتریکی استفاده میکنند. ژنراتورهای دیزل محبوب ترین نوع این تجهیزات صنعتی هستند. ژنراتورهای مناطق مسکونی معمولاً از گاز طبیعی یا پروپان استفاده میکنند. در حالی که ژنراتورهای قابل حمل کوچکتر معمولاً روی بنزین، سوخت دیزل برای تولید الکتریسیته تمرکز دارند. برخی نیز دوگانه سوز بوده و همزمان از بنزین و سوخت دیزل استفاده میکنند.
کنترل پنل ژنراتور و سوئیچ انتقال اتوماتیک (ATS)
یکی از مهمترین مؤلفه های ژنراتور مدرن، کنترل پنل آن میباشد. کنترل پنل ژنراتور را میتوان مغز آن تعبیر کرد. همچنین این بخش نقش رابط را بین دستگاه و کاربر بازی میکند به طوری که از طریق آن میتوان بر نحوه عملکرد سیستم نظارت داشت. بسیاری از پنل های کنترل دارای سوئیچ انتقال خودکار (ATS) هستند که به طور مداوم توان ورودی را کنترل می کند. هنگامی که سطح انرژی کاملاً کاهش یابد یا قطع شود، ATS به کنترلر پنل، سیگنال میدهد تا ژنراتو را راه اندازی کند. به همین ترتیب، هنگامی که منبع اولیه دوباره برقرار شود، ATS به کنترل پنل علامت می زند تا ژنراتور را خاموش کرده و دوباره به شبکه برق وصل شود.
ژنراتور به چه نوع تعمیر و نگهداری نیاز دارد؟
همان طور که بیان شد ژنراتورها نوعی موتور هستند و برای اطمینان از عملکرد صحیح به نگهداری معمول که برای این تجهیزات انجام میگیرد نیاز دارند. از آنجا که بسیاری از ژنراتورها در صورت بروز شرایط اضطراری باید منبع تأمین توان ثانویه باشند، ازین نظر الزام دارد اپراتورها به انجام چک های منظم و بازرسی برای اطمینان از کارکردن پرداخته و از عملیاتی بودن آن در صورت لزوم اطمینان حاصل کنند.
مسلما بهترین روال تعمیر و نگهداری ژنراتور توسط سازنده آن ارائه میشود، اما به صورت حداقلی اپراتور ها میتوانند برای حفظ آمادگی ژنراتور دستورالعمل های زیر را انجام دهند:
- بازرسی و برداشتن قطعات فرسوده
- بررسی میزان سوخت و مایع خنک کننده
- بازرسی و تمیز کردن باتری
- انجام تست بار بر روی ژنراتور و سوئیچ انتقال اتوماتیک
- بررسی کنترل پنل برای اطمینان از صحت قرائت ها و شاخص ها
- تغییر فیلتر هوا و سوخت
- بازرسی از سیستم خنک کننده
- روغن کاری قطعات در صورت نیاز
نکات ضروری در نگهداری ژنراتور ها
به منظور اطمینان باید سعی شود سوابق و مشخصات دستگاه در یک یادداشت آورده شود. شامل تمام خوانش ها، میزان مایع و غیره به همراه تاریخ و ساعت چک کردن ژنراتور. این سوابق را می توان با بررسی های آینده مقایسه کرد و برای تشخیص نابهنجاری های کوچک سیستم که ممکن است بعدا کل تجهیز را از کار بیاندازند به کاربرد. ژنراتورها در صورت نگهداری مناسب می توانند چندین دهه به فعالیت ادامه دهند. این سرمایه گذاری های ساده و کوچک به طور قطع با صرفه جویی در تعمیرات گران قیمت به مرور زمان جبران میشوند.
اگر تعمیر و نگهداری ژنراتور چیزی نیست که بتوانید در داخل آن را مدیریت کنید، بسیاری از فروشندگان تولیدکننده قراردادهای تعمیر و نگهداری را ارائه می دهند یا می توانند تکنسین های واجد شرایط تعمیر و نگهداری را برای کمک به شما و سرویس دستگاهتان در اختیار شما بگذارند و اگر زمانی توان اصلی تولیدی شما قطع شود با انجام پروتکل های ذکر شده ژنراتورها کمک شایانی به حفظ روند کارها به شما خواهند کرد.