راه اندازی موتور سه فاز با برق تک فاز به دو روش امکان پذیر میباشد:
- از طریق یک خازن
- از طریق اینورتر تک فاز به سه فاز
راه اندازی موتور سه فاز با برق تک فاز از طریق یک خازن
اگر نوع سیم بندی مثلثی الکتروموتور در دسترس باشد، در آن شرایط امکان راه اندازی موتور با برق سه فاز فراهم میگردد. از این روش در شرایطی استفاده میکنیم که دسترسی به برق سه فاز وجود ندارد و میخواهیم الکتروموتور سه فاز با برق تک فاز شروع به کار کند یا اینکه میخواهیم یک الکتروموتور سه فاز را مورد آزمایش قرار دهیم. همچنین لازم به ذکر است توان عملیاتی الکتروموتور در این شرایط به یک سوم و میزان گشتاور شروع به کار آن به میزان 25 الی 30 درصد از مقدار معین نامی اش پایین تر قرار میگیرد.
بیشتر بدانیم: الکتروموتور
دستورالعمل راه اندازی موتور سه فاز با برق تک فاز به وسیله خازن
در ساختمان الکتروموتور سه فاز القائی مشاهده کردیم که دلیل به حرکت درآمدن روتور، گردش میدان مغناطیسی استاتور میباشد که این خود ناشی از وجود اختلاف فاز در منبع تغذیه ورودی است. حال زمانی که قصد راه اندازی الکتروموتور سه فاز را داریم بایستی به روشی در تغذیه سیم پیچی های استاتور اختلاف فاز ایجاد کرده تا تغییر موقعیت میدان مغناطیسی باعث به حرکت در آمدن روتور گردد.
بیشتر بدانیم: تعمیر الکتروموتور
برای این کار از یک خازن استفاده میگردد تا یک اختلاف فاز در تغذیه سیم پیچی های الکتروموتور ایجاد شود. با توجه به نحوه سیم پیچی الکتروموتورهای سه فاز دیدیم که یک موتور به صورت متداول به دو صورت مثلث یا ستاره بسته میشود پس تنها کافیست یک خازن را به ترتیب زیر به آنها اضافه کنیم:
در این روش همان طور که در شکل مشخص است خازن نباید به صورت موازی با منبع توان تک فاز قرار گیرد بلکه یک سر آن بایستی به سر منبع تغذیه و سر دیگه به محلی که نمیگردد متصل شود. همچنین در صورت نیاز به تغییر جهت موتور تنها کافیست سر مشترک خازن با تغذیه را بین فاز یا نول جا به جا شود.
باید به این نکته توجه کنیم که جابجایی محل فازها تاثیری در تعویض جهت نخواهد داشت بلکه جابجایی سر تغذیه خازن روی فاز یا نول منجر به تعویض جهت میگردد. به عبارتی دیگر سر غیر مشترک خازن که فقط به سیم پیچ متصل است به صورت مستقیم تغذیه نمیشود بلکه باید ثابت مانده و همچنان به صورت مستقیم تغذیه گردد.
[fusion_button link=”https://prd.derakhsheshco.com/category/automation-industrial/electric-motor/” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”center” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”large” stretch=”no” shape=”round” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””] الکتروموتور[/fusion_button]
ویژگی خازن مطلوب برای راه اندازی موتور سه فاز با برق تک فاز
به علت قرار گیری دائمی این نوع خازن در مدار بایستی آن را از نوع روغنی انتخاب کرد و محاسبه ظرفیت آن نیز به صورت تجربی و تقریبی صورت گرفته که به ازای هر اسب از توان موتور معادل 50 میکرو فاراد به ظرفیت خازن باید اضافه میگردد.
به علاوه اگر نیاز به گشتاور بیشتری در هنگام راه اندازی داریم میتوانیم برای افزایش ظرفیت خازن در لحظه راه اندازی از یک خازن موقت بهره گرفته تا پس از استارت موتور از دور خارج گردد.
مزایا:
- مقرون به صرفه
- در دسترس بودن تجهیزات مورد نیاز
معایب:
- کاهش قدرت موتور به 1/3 مقدار نامی
- کاهش گشتاور راه اندازی موتور
راه اندازی موتور سه فاز با برق تک فاز به وسیله اینورتر
به وسیله اینورترهای تک فاز به سه فاز میتوان برق تک فاز شهری 220 ولت را به برق 3 فاز 220 ولت تبدیل نمود. بدین ترتیب موتورهایی که ولتاژ آنها در حالت مثلث 220 ولت میباشد (در اکثر الکتروموتورهای با توان کوچک ولتاژ اتصال مثلث 220 ولت است) را میتوان با برق تک فاز استارت کرد.
در این روش برق تک فاز به ورودی اینورتر داده میشود و از خروجی اینورتر برق سه فاز به الکتروموتور متصل میگردد.