آموزش

نحوه خواندن نمودار سیم کشی در تابلو برق

سیم کشی تابلو برق

این مقاله مانند هیچ یک از نوشته هایی که قبلاً ارائه کرده ایم نیست. در این مقاله قصد داریم نه تنها برای شما درک بهتری از نحوه ساخت عملکرد داخلی تابلو برق ایجاد کنیم، بلکه در صورت بروز مشکلات به رفع آسان تر آنها کمک کنیم. اگر در تابلو برق بتوانید نمودار سیم کشی آن را دنبال کنید، به طور قطع دلیل اصلی هر مشکلی را به راحتی یافت میشود. در ادامه نحوه دنبال کردن نمودار سیم کشی تابلو برق، (electric-panel-wiring) را آموزش می‌دهیم.
ابتدا لازم است نگاهی به یک تابلو برق بیاندازیم، و با دنبال کردن نمودار سیم کشی برخی از اتصالات را امتحان کنیم. تابلویی که در ادامه آورده ایم شامل دو درب در قسمت جلویی بوده که بر روی آن ها کلیدهای متصل به ورودی ها و خروجی های PLC وجود دارند. می خواهیم با بررسی این سوئیچ ها و سیم کشی پشت آنها دریابیم، که چگونه این سوئیچ ها به PLC وصل شده اند.
در تصویر زیر تابلو برق شامل سه دکمه میباشد که از بالا به ترتیب به نام های دکمه بازر (Buzzer)، ریست (Reset) و توقف سریع شناسایی میشوند.

Electric-Panel

نرم افزار طراحی نمودار و سیم کشی تابلو برق

تمام سیم کشی هایی که در تابلو برق مشاهده می شود بر اساس نمودار معینی که توسط اتوکد الکتریکال ترسیم میشوند انجام شده اند. هر صفحه از این نمودار، سیم کشی دقیق بخشهای مختلف تابلو برق را نمایش می دهد.

سیم کشی تابلو برق

به عنوان مثال، در اینجا سیم کشی دکمه توقف سریع را طراحی کرده ایم. همانطور که می بینید چهار سیم به این سوئیچ متصل هستند. این سیمها در پشت دکمه توقف سریع، در پشت درب قرار دارند. هر کدام از این سیم ها دارای شماره برچسب هستند. برچسب های در یک انتها 1 و در انتهای دیگر 2 است.

سیم کشی در تابلو برق

بخش ها و صفحات دیاگرام سیم کشی تابلو برق

به منظور شناخت اعداد اطراف خطوط به خطی که از بالا ورودی میگیرد توجه کنید. اعداد 200 و 1 به ترتیب به صفحه و بخش ارجاع میشود. یعنی یک سیم وجود دارد که از صفحه 200 بخش 1 می آید. گفتنی است که ما شماره صفحه ها در پایین هر صفحه درج شده میشود. به عنوان مثال، در تصویر زیر ما در صفحه 311 هستیم.

 نحوه خواندن نمودار سیم کشی در تابلو برق

بنابراین من به صفحه 200 و سپس بخش 1 می روم تا باهم ببینیم ورودی این سیم از کجاست.

در تصویر زیر مشاهده میکنید سیم از صفحه 200 بخش 1 وارد میشود.

همانطور که که میتوان دید این سیم به صفحه 311 بخش 1 می رود، همان صفحه و بخشی که ما در حال بررسی آن بودیم.

نحوه خواندن نمودار سیم کشی در تابلو برق

حال اگر با هم به صفحه 200 برگردیم، مشخص میشود سیم از صفحه 150 بخش 9 آمده است.

بنابراین اگر به صفحه 150 و بخش 9 برویم، می توانیم ببینیم که این سیم از کجا آمده است.

بنابراین اگر به صفحه 150 و بخش 9 برویم، می توانیم ببینیم که این سیم از کجا آمده است.

همانطور مشاهده میشود سیم به صفحه 200 بخش 0 رفته، دقیقا همان صفحه ای که ما از آن آمده ایم. بنابراین این سیم به صفحه 200 بخش 0 می رود.

در ادامه دنبال کردن سیم مشخص میشود به صفحه 311 بخش 1 رفته که به دکمه توقف فوری که در ابتدا به آن اشاره کردیم متصل میگردد.

این خوانش در مورد دیگر سیم ها نیز صادق است. به عنوان مثال، سیم در نمودار زیر از صفحه 310 بخش 9 آمده است.

در نمودار پایین سیم دوباره از صفحه 200 بخش 1 آمده است.

و این یکی به ورودی دیجیتال PLC متصل می شود. که برچسب ورودی PLC 300U2.1 مشخصه آن میباشد.

برچسب سیم

در پشت دکمه توقف سریع، می بینید اتصال چهار سیم محرز است، دقیقاً همانطور که روی نمودار سیم کشی طراحی شده. دو دسته سیم به عنوان “1” و دو دیگر با عنوان “2” برچسب گذاری شده اند. بر اساس نمودار، یکی از این سیمها با برچسب 2 به ورودی دیجیتال PLC می رود. در تصویر زیر بایستی ببینیم آیا می توانیم این سیم را پیدا کنیم.
در نمودار سیم کشی، ذکر شده که برچسب (Tag ورودی PLC) که دکمه فشار به آن متصل است 300U2.1 میباشد.

نوشته های مشخص شده در کادر بنفش نشانگر برچسب ورودی و خروجی PLC هستند.

اکنون بر اساس نمودار بایستی سیمی را جستجو کنیم که دارای برچسب 2 باشد. در ادامه و در تصویر زیر، سیم مورد نظر خود را مشاهده خواهیم کرد.

سیم کشی برق

جمع بندی

به عنوان جمع بندی مطالب ذکر شده در اینجا به موارد زیر بسنده کرده ایم:

  • تمام سیم کشی هایی که در تابلو برق وجود دارد بر اساس نمودار و دیگرام آن انجام می شود. که آن را نیز با استفاده از اتوکد الکتریک ترسیم می کنیم.
  • هر صفحه از نمودار خطوط، سیم کشی دقیق قسمتهای مختلف تابلو برق را نشان می دهد.
  • هر یک از سیم ها و خطوط نمودار دارای شماره برچسب هستند. این برچسب ها را می توان در خود تابلو برق نیز یافت.
  • با استفاده از شماره های صفحه و بخش ها در دیاگرام های مختلف می توانید سیم ها را به راحتی دنبال کنید و ببینید که هر سیم از کجا می آید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *